Vanlige spørsmål
- Hva skiller SV fra MDG og / eller Rødt?
- Betyr det egentlig noe hvem som styrer i Røros kommune?
- Er SV et parti for distriktet?
- Hvordan vil SV bekjempe fattigdom?
- Hva kan kommunen gjøre for klima og miljø?
Hva skiller SV fra MDG og/eller Rødt?
Vi i SV mener at omfordeling og arbeidet for å reversere og stoppe klimaendringene og tapet av natur er to sider av samme sak. Og her ligger forskjellen. SV vil ha en sosial profil i klimapolitikken. Det er ikke slik at de som har minst kan eller skal yte like mye som de som har mest. SV tror at en sosial klimapolitikk vil få en solid forankring i befolkningen for å jobbe med de alvorlige problemstillingene klimaendringene representerer.
Betyr det egentlig noe hvem som styrer Røros kommune?
Ja, det betyr mye om det er høyresiden eller venstresiden som styrer kommunen.
Røros SV jobber- og har jobbet for gode offentlige velferdstjenester, å stoppe nedbygging av beitemark og natur til fordel for fritidsboliger, å øke graden av sjølforsyning, et trygt og godt arbeidsliv, og innstramming av boplikta i Røros kommune – for å nevne noe.
Til høstens valg vil din stemme ha avgjørende betydning for hvilken kommune du skal bo i. En kommune der kommersielle aktører får fritt spillerom i velferden, eller en kommune med en tydelig sosial profil og sterkt samfunnsansvar.
Er SV et parti for distriktet?
SV er en sterk motvekt til høyresidas hang til å sentralisere og privatisere tjenester. SV står for lokaldemokrati og nærhet til beslutninger. Sterke kommunestyrer gir selvråderett og gjør at makta ligger nær folk.
Landbruket er utrolig viktig og det handler om selvforsyning. SV mener at småskala landbruk vil komme til å være avgjørende for matsikkerheten i nær framtid.
Det viktigste vi som kommune kan gjøre er følgelig å sørge for at matjorda vår ikke blir asfaltert. Som et lokalt ansvarlig parti sier SV nei til nedbygging av areal og ja til jordvern.
Røros SV ønsker i størst mulig grad at mat- og råvareleveranse til våre sykehjem, aldersboliger og barnehager mv. skal komme fra lokal, kortreist matproduksjon, og dette må vektes tydelig i anbudsprosesser.
Hvordan vil SV bekjempe fattigdom?
Det er dessverre slik at de økonomiske forskjellene i samfunnet vokser. Det betyr at de på toppen får stadig mer og de på bunnen får stadig mindre.
Fattigdom handler om det å ikke ha penger. Når du ikke har penger er det lett å havne utenfor fellesskapet, det være seg idrett, SFO, kulturarrangementer, bolig- ja, i alle livets fasetter.
SV sier klart og tydelig i fra at penger hjelper mot fattigdom.
Hva gjør SV for å bekjempe fattigdom?
- SV jobber for at helse og omsorg skal forbli offentlige tjenester, og være lik og tilgjengelig for alle uavhengig av økonomi.
- SV jobber for gratis SFO for alle. Fra høsten 2023 vil alle første- og andreklassinger få gratis kjernetid i SFO som følge av budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV.
- SV jobber for gratis skolemat.
- De som har aller minst, de som lever på sosialhjelp må få mer penger. SV jobber for at alle sosialhjelpytelser og alle trygdesatser skal økes slik at mottakeren rett og slett har mulighet til å leve.
- SV jobber for at barneidretten skal være gratis og at den ikke profesjonaliseres.
- SV jobber for å få på plass en tredje boligsektor. Kort sagt vil en tredje boligsektor ligge mellom private løsninger for eie og leie, og kommunale løsninger som retter seg mot vanskeligstilte på boligmarkedet. Etablering av en tredje sektor forutsetter subsidiering – enten av det offentlige, ideelle organisasjoner eller private kommersielle foretak.
- Lokalt på Røros jobber SV for at boplikta blir håndhevd og at det innføres boplikt ved arv. På sikt mener vi det vil føre til økt fast bosetting, flere utleieboliger og flere boliger på markedet til unge etablerere.
Hva kan kommunen gjøre for klima og miljø?
SV mener at vi har dårlig tid. Fryktelig dårlig tid. SV har kjempet for klima og miljø og hatt det på dagsorden i veldig mange år. Nå er så godt som alle partier enige om at klimakrisen og klimaendringene er vår tids viktigste hendelse.
Hva kan du og jeg gjøre for å begrense og reversere klimaendringene? Det viktigste er at vi ikke gir opp og at vi alle er bevisst på de små enkle tingene vi kan gjøre i hverdagen – som å bruke handlenett i stedet for å kjøpe plastpose.
Her på Røros mener SV at bevisstgjøring av arealbruk og kampen mot nedbygging av natur er et av de viktigste miljøtiltaket vi som kommune kan gjøre.
Røros er en tradisjonell industrikommune og har mye industri og produksjon. Som verdensarvsted er vi også en stor turistkommune. På Røros er vi opptatt av bærekraft. Bærekraft kan beskrives som balanse i tre dimensjoner – natur og miljø, økonomi og til slutt det sosiale.
Vi på Røros skal være glad for og stolte av den turismen vi har jobbet fram. Røros SV vil jobbe aktivt sammen med reiselivsnæringa for å legge tilrette for en så balansert og bærekraftig turisme som overhodet mulig. Det er viktig for utvikling av arbeidsplasser og bosetting i kommunen.
- Røros SV ikke være med på å legge tilrette for mer nedbygging av urørt areal til fritidsboliger, og når det skal bygges fritidsboliger skal dette skje via fortetting av eksisterende områder.
- Røros SV sier nei til økt bruk av motorferdsel i fritids- og fornøyelsessammenheng. Nei til skuterløyper.
- Røros SV sier nei til utbygging av vindkraft i uberørt natur.
- Røros SV vil gjøre Røros kommune til en nullutslippskommune innen 2030.
- Røros SV vil legge til rette for økt bruk av solcelleteknologi på offentlige og private bygninger.
- Røros SV setter krav til at vi skal ta hensyn til truede arters levesteder ved arealplanlegging og aktiviteter i utmark. Vi vil utarbeide en plan for naturmangfold i Røros kommune.
- Røros SV vil fortsette å jobbe for å forbedre togtilbudet på Rørosbanen for å gjøre det til et reelt alternativ til privatbilismen.